Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pergola

2011.05.13

 

A pergolákról.

A pergolákról általában
A mediterrán hatású pergolák, lugasok és térrácsok rendkívül hangulatosak, emellett védenek a naptól, és jó elhelyezéssel intimitást biztosítanak. Az utóbbi időben széles körben elterjedt használatuk, ami annak köszönhető, hogy többféle lehetőséget rejtenek magukban és változatos megoldásokat kínálnak a kertépítéshez. Céljuk elsősorban a pihenőhely megteremtése.

Használatuknál a legfontosabb, hogy olyan helyen, vagy úgy alkalmazzuk, hogy harmóniát alkosson az épülettel és a kert hangulatával, azaz stílusa, mérete, anyaga semmiképpen ne bontsa meg a kert és a ház egymáshoz viszonyított arányait. Így először a stílust kell kitalálnunk, majd jöhet a megfelelő elhelyezés és tájolás megtalálása.

Úgy érdemes elhelyezni, hogy a déli órákban megfelelő árnyékot nyújtson, viszont a délutáni gyengébb napsugarakat átengedje. A másik oldalról viszont olyan helyre érdemes felállítani, ahonnan könnyen elérhető a ház, a grillezőhely, vagy a közösségi rész, például a medence. A megfelelő összhatás érdekében az a legjobb, ha úgy helyezzük el, hogy belőle szép kilátás nyíljon oda, ahol akár növényeket is felfuttathatunk rá, viszont ne alakítson ki túlzsúfolt részt.

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban előszeretettel használták kertek, parkok árnyékos pihenőinek kialakításához. A ma modern embere is szívesen nyúl vissza eleink praktikus, környezetbarát megoldásaihoz.

A pergolák vázát leggyakrabban fa gerendákból készítik. A függőleges tartóoszlopokra helyezik a kereszt gerendákat.


A keresztgerendákra kerülnek fel a tetőelemek. A tetőelemek is legtöbb esetben gerendából, vagy élére állított deszka pallóból készülnek.


Az így kialakított „tető” vázra gyakran szőlőt,  más futó növényeket futtatnak fel, lenvászon vagy más vízhatlan anyagot helyeznek el,  vagy szabályozható árnyékoló berendezéseket szerelnek."

A pergola összegezve árnyékolásra készített tartó-és vázszerkezet, amely nem önmagában ad árnyékot, hanem a ráfuttatott növények vagy textília lesz az árnyat adó darab.

Bár az, hogy önmagában a szerkezet ad-e árnyékot attól függ mennyire sűrűn kerülnek bele a vízszintes, vagy függőleges részek. Készül olyan változat is, melynél függőleges irányban csak a fő tartóelemek helyezkednek el, és köztük nincs belső határolás, ez esetben oldal irányú árnyékolást a meglévő tárgyak, vagy bokrok, fák adhatnak.

A pergolák épülhetnek közvetlenül az épülettel összefüggően, illetve különállóan a kertbe.

Anyagukat tekintve legelterjedtebb a fa, illetve van fémvázas is, kovácsoltvas termék is, ám most keresgélés közben találtam pár-képet - nem magyar oldalon -, ahol műanyagból készült az egész. Környezetbarátabb anyag a természetes fa, de szó se róla jól illeszkednek a modern házakhoz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.