Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


sziklakert,kerti járda

2011.07.13

 

Hogyan építsünk kerti járdát?
Szerző:
   
   
 

Keri járdaValahogy el kell jussunk az ágyásokig, illetve kezdenünk kell valamit a kitaposott helyekkel. Építsünk járdát, vagy valamilyen izgalmas térburkolatot!

 

Sziklakert:

sziklakert

Sziklakertet nem csak dombos vidéken alakíthatunk ki, bár itt hat a legtermészetesebbnek. Minden kert egy-egy egyedi kompozíció, mely a környezetétől többé-kevésbé különálló egységet képez, így a helyi mikrodomborzat figyelembe vételével bárhol építhetünk sziklakertet. A sziklakertek típusai Sokféle sziklakertet építhetünk, de alapvetően két félét különböztet meg a kertépítészet. A tájképi sziklakertet a természetben is előforduló formák alapján kell terveznünk, míg mértani sziklakert esetében a geometrikus formarendszer sajátosságaival kell élnünk.

A két formán kívül találkozhatunk még átmeneti megoldásokkal is. Ilyen például a miniatűr sziklakert, melyet egy-egy kőedényben, vályúban hozhatunk létre.
A tájképi sziklakert A tájképi sziklakert építéséhez mindig szabálytalan köveket használjuk. A köveket úgy kell elhelyeznünk, ahogy a természetben is előfordulnak. A munka befejeztével azt a hatást kell elérnünk, mintha egyetlen növénnyel benőtt és lekopott szikla állna kertünkben. A kialakítása előtt érdemes karsztvidékeinken körülnéznünk és az ott megfigyelhető réteges sziklafalakat és a rajtuk lévő növényzet hangulatát becsempészni kertünkbe. Természetesen nem a szolgai másolás a célunk, a sziklakertnek a kertünkkel, és az azt körülvevő környezettel kell harmóniában lennie, egy egységet kell alkotnia.

 

 A mértani sziklakert A mértani sziklakert geometrikus formák rendszere. Mértani sziklakertet (kőkertet) szárazon, kötőanyag nélkül összerakott, sziklakerti kőkeverékkel hézagolt kőfalak, lépcsők és teraszok szabályos rendben való elrendezésével építhetünk. Gyakran kapcsolódik épülethez vagy annak valamely részéhez. Az építőköveinek legalább egyik oldala többé-kevésbé egyenes.

Mértani sziklakert két, a rézsűt megfogó szárazon rakott kőtámfallal.
Miniatűr sziklakert Napjainkban egyre divatosabbak a miniatűr sziklakertek, melyek egy-egy kőedényben, kerámia, tőzegbeton vagy pihetufa vályúban is elhelyezhetők. Ez a forma Angliából terjedt el, ahol a használaton kívüli kőitatókat és vályúkat a csapadékos időjárás hatására hamar ellepték a növények. Végleges formájukat további sziklák és növények behelyezésével alakították ki. Mindezek miatt, kialakítása sok odafigyelést és szakértelmet kíván, mert könnyen giccses hatást érhetünk el. Gondoljunk itt a pázsiton ottfelejtett talicskákra, melyekben "megtelepedett" a tiroli muskátli.

Egy teknőkert metszete. A kifolyónyílás alatt drénréteg vezeti el a felesleges vizet.
Pihetufa tál. A képen látható edény csak pár éve készült de már belepte a moha.
Éles határvonalat egyik sziklakert-típus között sem lehet húzni, de mindenképp határozott elképzeléssel kell nekivágnunk a kert kialakításának. Egy mértani sziklakert természetes formák közé beépítve visszatetsző lehet. Ha például egy szárazon rakott támfal tájképi sziklakerti részt határol, akkor a padkájára célszerű szórványosan egy-két követ elhelyeznünk, amely már jelzi az átmenetet a sziklakert két típusa között.

 

 

 
A sziklakert bármely formáját is valósítjuk meg, ügyeljünk arra, hogy a kertnek abba a részébe kerüljön, ahol helye van. A kő helyét a kertben mindig a funkció határozza meg!

 

 

   

   

 

Növények:

A sziklakerti növények általában alacsony termetűek, kúszó és elterülő formát vesznek fel, vagy " gömb " alakú párnás formát alkotnak! Származásuk különböző  lehet pl. hegyvidéki, száraz sztyeppék, sivatagból is származhatnak. Ezért is kell figyelnünk a növény igényeire föld, fény, pára, nedvesség stb. Ezekre a növényekre a kora tavaszi és nyári időszak amikor leginkább virágoznak.
( De lehet késő őszi fajta is ) Lehetnek egynyáriak, kétnyáriak de a sziklakertek növényei leginkább évelők. A legtöbb sziklakertben megtalálhatók a fűszernövények is pl. Kakukkfű, szurokfű, Menta stb. illatukkal, de díszítőértékükkel is díszítenek a sziklakertben.

Évelők:

Nagyos sok fajta változat létezik, de általában ez is divatfüggő. Az emberek szeretik a  különböző változatokat ( levél alapján-annak színe, virág színe, illata stb. ) De a kertbe érdemes évelőket ültetni nem kell évente újra-újra ültetni. És viszonylag kevesebb gondozást igényel. Ha jól megválogatjuk növényeinket hónapról-hónapra más kép tárul elénk a sziklakert láttán, különböző színek, illatok, és  különböző időszakokban nyílnak a virágok, vagy díszítenek. Figyeljünk a növény nagyságára és növekedésére is általában a kis termetű növények illenek a sziklakertbe. De ha nagyobb méretű a sziklakert magasabb növények is jól mutatnak!

Fontos növények a különféle örökzöldek,kaktuszok.Fenyőfélék közt találunk számos törpe,alacsony vagy csak nagyon lassan növő fajt,fajtát,melyeket érdemes beültetni a sziklakertbe,hiszen ezek télen mutatósak.

A télálló kaktuszokat pedig télen takarással lehet óvni a fagyos hónapokban.

Kép

 

A tájképi sziklakert megközelitőleg követi a rézsű vonalát.

 

Keri járdaNe térjünk le a kitaposott útról Első kérdés, hogy hol fusson a kerti járda. Tagolhatjuk kertünket esztétikai szempontok alapján, például kijelölhetjük az utakat szimmetrikusan, vagy más mutatós elrendezésben.

Ha azonban a járdán járni is szeretnénk, célszerűbb megkeresni a kertben a meglévő ösvényeket (felismerhetők a kitaposott fűről, vagy letört bokrokról). Ha már megvan a vonalvezetés, nekifoghatunk a munkának.

Az utak nagyon fontos elemei a kertnek, hiszen egyrészt el kell hogy jussunk az ágyásokig, másrészt a járdák mutatós, karakteres részei környezetünknek.

 

Természetes hatást keltenek a fa rönkök. Az útépítés ízlés dolga A természetes hatású kertekben azért vegyük figyelembe, hogy az építési anyagok természetesek legyenek (homok, kavics, fa, kő). Egész egyszerű dolgunk van az ágyások közötti utakkal: a növényfelületek között járóutakat hagyunk, melyeken rövidre nyírt fű nő. Az ilyen utak még a talicskának is elég szilárdak. A füvet mindenesetre rendszeresen nyírni kell, és ha snájdig utakkal szeretnénk bosszantani szomszédunkat, akkor az ágyások szélét is gyakran utána kell igazítani.

 

Falépcső a kertbenFajárda Természetes képet ad a fából készített járólapokból álló kerti út. Nem is nagyon bonyolult az elkészítése. A rönköket, amelyek lehetnek kör keresztmetszetűek vagy hatszögletűek, szorosan egymás mellé, homokágyra fektessük, és többször egymás után homokkal és vízzel bemosatjuk. A rönkök magassága legyen 10 és 15 cm közötti.

Boltban is lehet kész, járdának való rönkszeleteket kapni. Ez drágább megoldás, viszont mutatósabb és tartósabb járdát építhetünk az egyforma falapokból. Az egyes darabokat az elkészítés utolsó fázisában magas hőmérsékleten és nyomáson impregnálják, hogy az időjárásnak ellenálljanak. A kerek, fából készült járólapok és a rövid faoszlopocskák harmonikusan összeilleszthetők.

A lépcsők és különböző szintek is jól mutatnak egymás mellett a kertben. A szilárdan álló lépcsőfokokat gerendadarabokból alakítsuk ki.

Egyharmad részükig legyenek a talajba süllyesztve, de cementtel is elősegíthetjük szilárdságukat, elsősorban azokon a helyeken, ahol a gyakori lépések miatt az elemek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Fantáziánknak semmi nem szab határokat. Akár vasúti talpfákból is építhetünk járdát. A fajárda apró hátránya, hogy nedvesség hatására csúszóssá válhat.

 

Keri útA legfontosabb lépések Tűzzük ki az út pontos helyét, és emeljük ki a földet körülbelül 25 centiméter mélységben. A föld helyére a víz által könnyen átjárható kavicsréteget, arra pedig 5-10 cm vastag homokréteget terítsünk. A homok felszínét egy deszkával jól simítsuk el. Az út szélét jelölő deszkákat később majd eltávolítjuk.

Állítsuk a fa járólapokat szorosan egymás mellé oly módon, hogy a közöttük maradó rés a lehető legkisebb legyen. Ügyesen kombináljuk a különböző átmérőjű darabokat. Szintező segítségével állítsuk a lapokat vízszintesre, majd gumikalapáccsal ütögessük, míg teljes felületükkel felfekszenek az aljzaton.

A járólapok között maradó réseket homokkal töltsük fel, és egy egyszerű seprővel tartsuk rendben.

Döngölővel vagy rázógéppel tömörítsük a járdát, és újra töltsük fel homokkal, mosassuk be vízzel.

Hasonlóan járhatunk el, ha kőből vagy betonlapokból rakunk utat. Ezekhez az anyagokhoz az előzőnél is fontosabb a szilárd talapzat és a tömörítés, döngölés. A rések kitöltésére itt is használhatunk homokot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.