Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


fűszernövény

2011.05.08

FŰSZERNÖVÉNYEK

Fűszernövények és gyógyhatású növények


Kakukkfű
Erős aromája miatt csak óvatosan használjuk, kis adagokban adagoljuk az ételhez, mert aromája megváltozatja az étel eredeti ízét. Ha szárított fűszert használunk csak jól záródó edénybe tartsuk, mert könnyen elveszti aromáját.
 
Felhasználható nehezen emészthető ételekhez, mint: bab, borsó, burgonya, káposzta. Kiváló ízt ad a sülteknek, a salátáknak, a töltött káposztának, a vad húsoknak, és a vörösboros mártásnak. Külföldön a körözöttek alap fűszere.
 
Ártalmatlan fűszer ezért a diétás ételeknél nyugodtan alkalmazhatjuk. Hatása: étvágygerjesztő, gyomorjavító, köhögéscsillapító, szélhajtó. Készíthetünk belőle: fűszerecetet, fűszerolajt, de fürdővízbe is kiváló.
 Gyógytea köhögés ellen: 1 csomag kakukkfüvet fehérmályvalevelet, bodzavirágot, és édesgyökeret forraljunk 2 percig, szűrjük le, és fogyasszuk el egy napra elosztva.
Gyömbér
 
Ázsia trópusairól származó kedvelt fűszernövényünk. Sötétzöld, karcsú sásszerű levelei fél-egy méter magasra nőnek, megdörzsölve kellemes, fűszeres, „gyömbér” illatúak. Orchidea-szerű színpompás virágai vetekszenek a legszebb dísznövényekkel. 10-30 cm hosszú illatos virágfürtjei ajakos virágocskákból állnak, melyek kívül porcelánfehérek, belül élénksárgák gyönyörű vörös rajzolattal. Félárnyékot, szórt fényt kedvel, lakásban könnyen nevelhető, igénytelen növény. Gumóját fűszerként levesekbe, mártásokba használják, és üdítő ital is készül belőle.
 
 Csalán 

 

Nem gaz, hanem az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a csalán!  A természet csupa jótékonyságra teremtette ezt a növényt.  
 
Ez a növény nem mondható szépnek, kellemesnek, illatosnak, sőt kifejezetten taszító, mert ha hozzáérünk, megcsíp. Ez a csípés, amely égő fájdalommal jár, a csalán védekező hatása az állatokkal szemben, hogy ne pusztítsák el. A növény  akár egy méter magasra is megnőhet, bárhol megterem. A földfeletti részét - leveleket - használhatjuk zöldségként és gyógyászati célra is. A gyógyászatban minden része felhasználható. A homeopátia is használja a csalánt kalciumhiány pótlására. Gyógyítja a bőrkiütéseket, viszketést, megállítja az orrvérzést. Kivallóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére és salaktalanítására.  
Tartalmaz: C vitamint,hangyasavat, vasat, kalciumot, foszfort, D-vitamint, meszet. 
Gyógyhatása:
 - kitűnő vértisztító gyógynövény és egyben vérképző is- vízhajtó- vesetisztító- immunerősítő / vas tartalma miatt/- reumatikus panaszokra hatásos- epebántalmak esetén gyógyír lehet- ekcémára- angolkórra- nyirokcsomóra- légúti megbetegedésre- szénanátha és más allergiás betegségre- candida-fertőzésre

 

A fűszernövények illó- és aromaanyagai a sok napsütés hatására alakulnak ki.

Nálunk vadon csak kevés fordul elő, de pl. a zsálya az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Többségük közepesen fényigényes, szeretik a tűző napot. Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekednek, hanem az illó- és aromaanyagaik is ekkor alakulnak ki. Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. A virágzáskor vagy a közvetlenül utána gyűjtött leveleiben a legtöbb az illóolaj, éppen ezért tanácsos otthon is tartani élő növényt, hogy mindig friss kerüljön az ételekbe.


Petrezselyem
Ez az a fűszer, amiből a legtöbbet fogyasztjuk, minden nap ott van az asztalunkon. Ez az egyik legtartalmasabb zöldségfélénk. Jótékony hatásairól talán keveset tudtunk eddig. Vértisztító hatásának köszönhetően gyógyír az allergiára, csökkenti a hörgőkre ható ingereket, vagyis az allergiás tüsszögést is. Tisztító hatással van a májra, megszünteti az inzulin érzékenységet, és magas a vastartalma. Nagyobb mennyiségben nem tanácsos tisztán fogyasztani, levét fogyaszthatjuk más zöldség levével összekeverve, vagy leveleit salátában.


Bazsalikom
Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Kiválóan alkalmas saláták és paradicsomos, gombás ételek ízesítéséhez. Elengedhetetlen fűszere az olaszos ételeknek és mártásoknak - fokhagymával együtt a klasszikus pesto-szósz alapja.

Érdemes a leveleket még fiatal korukban leszedni. Ezután vágjuk fel és morzsoljuk el. Főtt ételekhez a főzés utolsó percében adjuk hozzá, így nem vesznek el belőle az illóolajok. Tartósíthatjuk fagyasztással vagy szárítással egyaránt.
Érdekesség:
A növény illata elűzi a legyeket is. A bazsalikomlevél vízbe áztatva frissítő hatással van a szervezetünkre.

Zsálya
Ajánlott húsokkal együtt főzni, pl. kacsa, sertés, mert segíti az emésztést.
A levél vöröshagymával együtt kitűnő töltelék csirkéhez. A virág megjelenése előtt közvetlenül le kell szedni a leveleit. Szárítással lehet tartósítani. A növény virágját salátákba használhatjuk fel, forrázata enyhe, illatos tea.
Érdekesség:
szárított levelei elűzi a rovarokat. A zsálya leve segít halványítani a bőrön lévő foltokat. A zsálya levele serkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású.

OreganoOregano
Erősebb ízű, mint a majoránna, ezért a jó oregánoból elég egy csipet. Az ízek intenzívitása miatt ujjainkkal szétmorzsolva adjuk az ételhez. Az oregáno az olaszos ételek, pizzák, omlettek és sajtos ételek elmaradhatatlan ízesítője.


Rozmaring
Étvágyfokozó, illetve emésztést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Hasonló hatást érhetünk el, ha a burgonya, borsó, spárga, mángold főzőlevébe rozmaringágat dobunk. A ma oly népszerű flekken- és roston sütésnél is egyre gyakrabban használják. Leveseket, húsokat, mártásokat ízesítenek vele fűszerként
 

Majoranna
Levelei halványzöldek, édeskés, fűszeres ízűek. Leszárítva is jól megőrzi ízét, legmegfelelőbb, ha virágzás előtt szedett leveleket szárítjuk  Ha ezeket a növényeket tápanyagban gazdagabb földben neveljük, illatuk is erősebb lesz. Ősz végén vágjuk vissza egyharmadra a szárakat. A majoránna jól megy pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, csirkéhez, sűrű levesekhez. A paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét kiemeli.
Érdekesség:
Forrázata kitünő meghülés és megfázás ellen. A majoránnaolaj vagy -főzet fürdővízhez adva relaxáló hatású.

Szurokfű
A szurokfű hajtásai kissé szétterülőek, levele borsízű, virága fehér vagy halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak, továbbá jó még köhögésre és fejfájásra.

Borsmenta
Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában jó szolgálatot tesznek. Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt. Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket. Cserépben is tarható. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönözhetünk ételeinknek.


Ánizs
A növény maga nem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer. Illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját Főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez, italokhoz (likőrök, puncsok) használjuk.
Jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket.

 

A fűszer- és gyógynövények sok illóolajat tartalmaznak, ezért napos, meleg helyet igényelnek. Egy kis balkon ládában, cserépben is termeszthetjük legtöbbjüket, így egész éven át friss, illatos fűszerrel ízesíthetjük ételeinket.  Fűszereket száraz állapotban, egymástól is elkülönítve, jól zárható, fénytől is védett dobozokban tároljuk. A durvára őrölt fűszer tovább tartja meg aromáját, de főzéskor őröljük meg, így az aromáját illat, és ízanyagokat jobban ki tudja fejteni. A jól megválasztott és alkalmazott fűszernövények nemcsak ételeink ízvilágát határozzák meg, hanem jelentősen javíthatják az emésztési folyamatokat, a tápanyagok hasznosítását is. Éljünk e hatásokkal!

Tipp:  FŰSZERKALAUZ (táblázat)
 
Bíbor kasvirág Borsmenta
Évelő, 80-120 cm magas, elágazó, lágyszárú növény. Dísznövényként is dekoratív. Fény- és melegkedvelő, a fagyokat jól tűri.
bővebben...
Évelő, 30-80 cm magas illatos fűszernövény. Napos félárnyékos helyet és rendszeres öntözést igényel.
bővebben...
 
Citromfű Fehérmályva
Évelő félcserje, 1 m-re is megnő. Az egész növény kellemes illatú, kiváló méhlegelő.
bővebben...
Évelő, orvosi ziliz néven is ismert régi gyógynövény. Szára 60-150 cm magas, virágai halvány rózsaszínűek. Meleg, napos helyet kedvel.
bővebben...
   
Izsóp Kakukkfű
Évelő félcserje, 40-50 cm magas. Száraz, meleg helyet igényel. Virágai kék, rózsaszínű vagy fehér színűek.
bővebben...
Kellemes illatú 20-30 cm magas, kúszó, évelő félcserje. Rózsaszínes virágai május-júniusban nyílnak.
bővebben...
   
Lestyán Levendula
Erőteljes növekedésű (csöves szára 1,5-2 m-re megnő) évelő fűszernövény. Nedves, nyirkos talajt kedvel.
bővebben...
Illatos, évelő, 50-80 cm magas félcserje. Szárazságtűrő, meleg, napos helyet kedvel.
bővebben...
   
metélőhagyma Metélő fokhagyma
"Snidling"-ként is ismert évelő hagymaféle. A fűszerkert egyik alapnövénye.
bővebben...
Évelő, 25 - 30 cm magas fűszernövény. Levelei nem csövesek, mint a snidlingé, hanem húsosak. Az egész növény fokhagymaillatú. Napos, tápanyagdús helyet kedvel.
bővebben...
 
Oregano Rozmaring
Évelő, 50-60 cm magas, felső részén elágazó, apró lilásbordó virágú. Szárazságtűrő. Június végétől szeptemberig virágzik.
bővebben...
Évelő, 150 cm magas félcserje. Meleg- és fényigényes.
bővebben...

 

A fűszernövények betakarítása

A fűszernövények sikeres betakarításának döntő tényezője a helyes időválasztás.

A fűszernövények betakarítása koranyáron kezdődik, a magok és gyökerek gyűjtésére csak ősszel kerül sor. A konyhai fűszernövények levelei röviddel a virágzás előtt érik el igazi aromájukat. Ez érvényes a bazsalikom, a menta, a citromfű, a zsálya, a kakukkfű, az üröm, valamint a lestyán és a zeller esetén is.

A virágok vagy viráglevelek esetén az éppen kinyílt virágokat kell begyűjteni.

A termés begyűjtésének legjobb időpontja a száraz napok délelőttjei, amikor a harmat már elpárolgott a növényekről. Célszerű olyan időpontot választani, amikor a nap még nem tűz túl erősen a növényekre. Ugyanis ebben az időben a legmagasabb az illóolaj-tartalom.

Levendula: a fűszernövényeket késő délelőtt kell leszedni.

A fűszernövények tartósítására főleg a szárítás, hűtés és fagyasztás, az elrakás /Savanyítás/ vagy a fűszersóvá feldolgozás (sózás) alkalmas.

Szárítás:
A ható- és aromaanyagok lehető legkisebb vesztesége érdekében a szárításnak a lehető leggyorsabban kell történnie. A fűszernövénycsokrok szellős, száraz, árnyékos helyekre fellógatva, vagy lemezekre, illetve rácsokra kiterítve száríthatók ki. A fűszernövényeket a szárítás után sötét helyen kell tárolni.

Fagyasztás:
Fagyasztáshoz a fűszernövényeket meg kell mosni, majd meg kell szárítani. Lefagyaszthatunk egész ágakat vagy akár felaprított növényeket is.

Elrakás/Savanyítás/:
Mossa meg, és szárítsa meg a növényeket, végezetül helyezze üvegbe vagy palackba, és fedje be teljesen hidegen préselt olajjal.
A fűszernövények ecettel is tartósíthatók, ilyenkor az üvegeknek azonban kb. két hétig a napon kell állniuk.

Fűszersó/Sózás/:
A szárított fűszernövényeket aprítsa fel, majd 4:1 arányban keverje össze sóval, és helyezze légmentesen egy üvegbe. Ez a keverék alkalmazható fűszersóként.

A fűszernövények ideális helye

A fűszernövényes kert ideális a kezdő kertészkedők számára.

A fűszeres kert kialakításának nincsenek merev szabályai – néhány praktikus megfontolás azonban indokolt.

Célszerű a fűszernövényeket a ház közelébe ültetni. Számos fűszernövény a mediterrán térdégből származik, ezért ezeket kertünkben lehetőleg napos, száraz helyre kell ültetni. Ilyen növények például a zsálya, a kakukkfű, a bazsalikom, a citromfű és a rozmaring. A napsugarakat visszaverő déli fal ideális választás; azonban a szélvédett helyek is javasolhatók. Kövek mellé (pl. száraz fal) ültetve a növények hűvös estéken is hasznosíthatják a sugárzó hőt. A talajnak tápanyagban nem túl gazdagnak kell lennie.

A sóska, a borágó, a menta és a lestyán a nedves, mélyrétegű és humuszos talajt kedveli. A növényeknek elegendő fényre és levegőre van szükségük, azonban szellős félárnyékban is kiválóan megélnek.

A fűszernövényes kiskertnek minden oldalról könnyen hozzáférhetőnek kell lennie (az ágyás szélessége: 1,2-1,5 m). Célszerű a fűszernövényeket növési magasságuk szerint csoportosítani.

 

A fűszernövények és hatásaik

A fűszernövényekben található illóolajok számos emésztőszerv vérellátását serkentik.

A fűszernövények görcsoldó hatással bírnak. Bizonyítást nyert továbbá vérkeringést serkentő hatásuk; így megakadályozzák, hogy étkezés után fáradtnak érezzük magunkat. A fűszernövények illóolajai gyógyító hatással is bírnak.

A fűszernövények illóolajai gyógyító hatással is bírnak. A fűszernövények alkalmazása ezért igazi megelőzés:

  • görcsoldó hatású köhögés esetén ( pl. ánizs )
  • az idegrendszer erősítésére ( pl. bazsalikom )
  • a koleszterinszint befolyásolására ( pl. fokhagyma )
  • vérnyomás növelésre ( rozmaring )
  • vizelethajtásra ( boróka )

Számos fűszernövény hormonálisan stimuláló (a zsálya a klimaxos tüneteket csillapítja). A fűszernövények ezenkívül bővelkednek ásványi anyagokban, valamint nyomelemekben. A lestyán, a petrezselyem és a zeller például kiváló vasforrás; magas káliumtartalmuk miatt a szervezet savbázis-egyensúlyának kialakulásában is fontos szerepük van.

Ugrás a lap tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.