Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ehető őzlábgombák,laskagomba

2011.04.27

Nagy őzlábgomba - Macrolepiota procera

Ehető gombaEz a gomba ehető.

 

Kalap: 10-30 cm, gömb vagy tojás alakúból domború, majd kiterülő, mindig púpos; széle cafrangos; felszíne krém alapon nagy, gyapjas, elálló, koncentrikus barna pikkelyekkel.

Lemezek: krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek.

Tönk: hengeres, karcsú, bunkós bázisú, 15-40 cm hosszú, max. 2 cm vastag, üregesedő, szálas, a gallér fölött sima, barnás, alatta krém alapon koncentrikus, kígyóbőrszerű barna mintázottsággal; gallér kettős, vastag, gyapjas, forgatható.

Hús: fehéres, nem színeződő, kellemes szagú és ízű.

Termőhely és idő: erdőben, erdőszélen, utak mentén, parkokban júliustól októberig, gyakori.

Étkezési érték: ehető, ízletes. 

Forrás: TERRA

 

2010.10.02 Cserehát
Fotó: Magyar Józsefné
 
2008.10.11 Bükk, Jávorkút
Fotó: Hodobay Sándor
 
 
2008.08.06 Bükk, Hollóstető
Fotó: Hodobay Mária
 
2008.07.27 Ragály
Fotó: Szűcs Béla
 
 
2007.08.16 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
2007.08.16 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
 

Piruló őzlábgomba - Chlorophyllum rhacodes

Ehető gombaEz a gomba ehető.

 

Syn.: Macrolepiota rhacodes

 

Kalap: 8-15 cm széles, gyapjas pikkelyek borítják.

Lemezek: éle néha vörösbarnás, sérülésre vörösödik.

Tönk: sima, nem díszített, alja gumós, gyűrűje kettős élű.

Hús: a kalapban puha, a tönkben rostos, sérülésre narancsvörösesre színeződik. 

Előfordulás: májustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, gyakran folyásokban terem, hazánkban gyakori.

Étkezési érték: ehető, de kevésbé ízletes, mint a nagy őzlábgomba. 

Hasonló fajok: nagy őzlábgomba kerti őzlábgomba.

 

Forrás: Ewald Gerhardt - Gombászok kézikönyve.

 

2010.09.22 Bükk
Fotó: Magyar Józsefné
 
2010.06.06 Bükk
Fotó: Tóthné Palitz Noémi
 
 
2008.07.30 Bükkszentkereszt
Fotó: Magyar Józsefné
 
2007.08.28 Bükkszentkereszt
Fotó: Hodobay Mária
 
 

 

laskagomba

2012.05.21

Laskagomba.

Késői laskagomba. Föleg faanyagon,tuskón,kidőlt fákon megtelepedő ehető,gyűjthető faj. Mérete: 4-25 cm is lehet.Ősszel jelenik meg és még enyhébb teleken is megtalálható. Változatait mesterséges körülmények közt termesztik.Akár tányér méretű is lehet és sokszor nagy telepet képez. Húsa fehér.Lemezei a tönkön mélyen lefutók és fehér színűek.

Jó ízű ehető gomba.A tönkje viszont rágós,főleg az idősebb példányoknak.Leves ízesítésére viszont érdemes azt is felhasználni.

 

KÉSŐI LASKAGOMBA


Pleurotus ostreatus

Kalapja: 4-15 (30) cm átmérőjű, eleinte domború, majd ellaposodó; kagyló-, nyelv- vagy lapát formájú lesz; szürke, acélszürke, szürkésbarna, kékesfeketés, hidegebb időben sötétebb színű lesz.

Lemezei: a tönkre lefutók, sűrűn állók, fehéresek.

Tönkje: 1-4 (15) cm hosszú, 1-3 cm vastag, többnyire rövid, oldalt álló, csoportos, színe fehér, felülete többé-kevésbé pelyhes-szőrös.

Húsa: a kalapban rugalmas, a tönkben kemény, szívós, szaga, íze nem jellegzetes.

Előfordulása: októbertől decemberig, lombos fákon vagy azok tuskóin, fahulladékokon növő, gyakori faj.

Étkezési értéke: ehető, árusítható faj, de öregen rágós.

Megjegyzés:
hasonlít hozzá a világosbarna, fehéres, melegkedvelő nyári laskagomba. Hazánk úttörő szerpet vállalt a késői laskagomba termesztésbe vonásában. Hibridjeit nagy mennyiségben termesztik Magyarországon.



kékesfekete-laska

 


 fel
az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.