Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kapor

2011.03.11


Kapor, kerti
Anethum graveolens L.
 
   
 
 
Illustration Anethum graveolens0.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Ernyősvirágzatúak (Apiales)
Család: Ernyősök (Apiaceae)
Nemzetség: Anethum
   
szaporítása:magvetés
 


Népies neve:

uborkafű, fűszerkapor

A növény leírása:

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, közismert fűszer- és gyógynövény.
A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban nem őshonos, de régóta termesztik.

Hogyan gyűjtsük?

 
 
A kapor virágos hajtását és apró, tojásdad alakú iker-kaszattermését használják gyógyászati célra. A nyár folyamán gyűjtik.

Mi van benne?

A kapor illóolaja karvont, limonént, dillapiolt tartalmaz.

Felhasználás
fűszerként: A tökfőzelék tipikus fűszere, de több más zöldségfőzelékhez is jól illik. Használható tej-alapú mártásokhoz és halakhoz is. A savanyúságok - kovászos uborka, savanyú káposzta, tök - elkészítésénél is előszeretettel használják. Uborkasalátáknak is kedvelt fűszere.

Mire jó?

A kapor illóolaja enyhíti a puffadást, a gyomorfájást, szélhajtó, és csillapítja a bélgörcsöket.
A nők régóta kihasználják a kapor jótékony hatását az altesti fájdalmak,
a menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, a szoptatós anyukák
pedig tejképződés serkentésére fogyasztják, a kismama-teák jellegzetes ízt adó,
kedvelt összetevője.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.