Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


dinnyék

2011.03.06


DINNYEÓRA:www.clocklink.com/clocks/0023-red.swf
SÁRGADINNYE
(Cucumis melo)

Mit érdemes tudni róla?
A sárgadinnye a görögdinnyéhez hasonlóan Indiából származó gyümölcs.
Magyar írásos emlékek a középkorban már említik, bár feltételezhető, hogy a honfoglaló magyarok is ismerték. Jelenleg az egész világon mindenütt termesztik, hazánkban azonban nagyüzemi termesztése nem jellemző. Házi kertekben szerencsére több helyen megtalálható. Nem olyan közkedvelt sajnos, mint a görögdinnye, pedig tápértéke jelentősebb. Ázsiában ma is élelmiszerként fogyasztják.
Egynyári, vastag karógyökeret fejlesztő, szőrös szárú növény. Fő hajtása a talajon fekve oldalhajtásokat nevel, melyen sima vagy ráncos bőrű kerek, illetve ovális kabakterméseket érlel. Mérte és súlya kisebb, mint a görögdinnyéé. Több változata létezik, melyek színben és ízben is különböznek egymástól.

Mit gyógyít?
Magas cukor, és vitamintartalmú növény. Rengeteg ásványi anyagot – káliumot, vasat, folsavat, foszfort, magnéziumot, cinket stb. – tartalmaz, valamint A- és C- vitaminban gazdag. Kimagaslóan jó hatással van az immunrendszerre, ami karotintartalmának köszönhető. Az emésztőrendszer gyulladásos megbetegedésének kiváló ellenszere. Tisztít, síkosít, eltávolítja a fájdalmas lerakódásokat nemcsak a belekből, a test más részeiből is.(úgymint boka, csukló stb.) Lázas betegség idején kellemesen hűsít, gyulladást csillapít, általános közérzetet javít. Magas szénhidráttartalma miatt főétkezésként is az étrendbe illeszthető. Rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét.

Felhasználása, fogyasztása:
Lehűtve, éretten, gerezdekre vágva, vagy apró darabokban tálalva ízletes csemege. Ha savanykás, esetleg enyhén cukrozhatjuk, vagy némi fahéjjal ízesíthetjük. Húsételek mellé is ki lehet próbálni, új ízeket fognak felfedezni. Gyümölcssalátákban isteni! Levét frissítőként is fel lehet szolgálni, gyógyászati céllal azonban mindenképp préseljük-centrifugázzuk! Bélrendszeri betegség esetén a gyümölcshúst pépesítve adjuk, hogy a rosttartalom áldását élvezhessük. Kitűnő levesek, levek, fagylaltok, jégkockák készíthetők belőle. Tejszínhabbal energiabomba, nagy ritkán elcsábulhatunk egy-egy adagra.

Termesztése:
Tápanyagban dús, kötöttebb talajt szeret, általában palántázzák. A palánták május közepén, melegebb időben kerülnek a földbe. Melegre és vízre nagy szüksége van. Június végétől érik, kellemes illata elárulja érettségét. Mivel a sárgadinnye utóérő fajta, a szedést a teljes érése előtti napokon meg lehet kezdeni.

Görögdinnye:

Citrullus lanatus
Citrullus lanatus

A jó dinnye ismérvei

A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped a héja. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot, azt jelenti, hogy a termelő átforgatta, hogy hamarabb érjen, és korábban megjelenhessen vele a piacon. Ez kifejezetten hasznos, mivel így mindenütt egyenletesen érett. Héjának hamvassága a frissesség jele.

 

Hevesi, Csányi görögdinnye 

Leírás: A Hevesi görögdinnyét (Colocynthis lanatus) két külön fajtára lehet osztani, az ún. fekete héjú vagy Szigetcsépi típusra és a csíkos héjú vagy Crimson típusra. Az átlagméret 5-10 kg mindkét esetben. Jellemző rá az a különleges íz, amely a Mátra vulkanikus hordaléktalaján alakul ki.

Felhasználás: A dinnyét csak frissen fogyasztják, ennek megfelelően alakul az értékesítés körzete és lehetősége is. Felhasználása július végétől hagyományosán szeptember 5-éig (Lőrinc-nap) általános. Az igényesebb polgári konyhákban ismert a dinnyehéj cukorszirupban való tartósítása, amit süteményekbe tesznek vagy desszertként fogyasztanak.

TERMESZTÉS TECHNOLÓGIA

  GÖRÖGDINNYE

 

   Rendkívűl erős, fejlett gyökérrendszerű növény. Fajtától függően a hajtások 1-3
   méterre nőnek meg. Egy növényen hím- és nővirágok is fejIődnek. A termékenyítését
   méhek is rovarok végzik. Csírázóképességét 6-8 évig is megtartja, ezermagtömege
   20-150g.

   Környezeti igénye:
   Melegigényes növény, lehűlésre, fagyra érzékeny. Öntözés nélkül is termeszthet6.
   A középkötött humuszban gazdag talajokat kedveli. Önmaga után a betegségek
   miatt ne termesszük. Az árnyékot a és fél- árnyékot nem tűri.

   A fajták felosztása:
  
Általában a termés alakja, nagysága, a tenyészidő hossza és a hús színe alapján
   szokták csoportosítani. Nálunk a 4-5 kg nagyságú, vörös húsú, vékony héjú fajták a
   kedveltek. Míg korábban kizárárólag a gömbölyű terméseket termesztették, újabban
   egyre nagyobb felületen ültetik az elnyúlt, ovális alakú dinnyefajtákat.

   Szaporítása:
  
Helyrevetéssel és palántáról is szaporítható. A magvetés ideje április
   második fele, május eleje, a palántázásé május közepe. A palántaneveléshez a
   magot április elején kell 10x10-es tápkockába vagy 10- es, illetve 12-es cserépbe
   elvetni. 150x100, illetve 150x150 cm-es sor- és tőtávolságra vetjük vagy ültetjük
   (0,5~0,7 db növény négyzetméterenként).

   Ápolási munkák Május közepén a lehűlésektől fóliatakarással védjük (síkfóIia,
   fátyol fólia, fólia alagút) .

   Legfontosabb ápolási munkája a rendszeres kapálás és gyomlálás. Nagy szárazság
   esetén három alkalommal nagy vízadaggal öntözzük. Indáit szokás eligazítani, ha
   nagyon összenőnek.

   Betakarítása:
  
A virágok megtermékenyítésétől számított 30-35 napon érik. Az érésnek több
   jele van:

 

 

- kopogtatáskor kongó hangot ad
- a héja fényes és sötét
- erősebb a termésen a harmat kicsapódás
- a földdel érintkező oldala nem fehér, hanem sárga
- a termés melletti kacs elszárad.

   Hajnali, kora reggeli órákban érdemes szedni, mert a felmelegedetten leszedett
   dinnye kevésbé jól tárolható. Július elejétől szeptember közepéig tart a görögdinnye
   szezon.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

h

(fh, 2011.03.15 11:16)

h