Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyümölcsfák

2012.03.19

.

Körte

Szélvédett fekvésben, tápdús, gyengén meszes talajokon jól terem. Száraz, sovány homokon vagy nagyon kötött, erősen meszes talajokon rövid életű, és gyümölcse kövecses lesz.
Fontos a szedési idő megválasztása:
A túl korán leszedett gyümölcs fonnyad, utóérésre képtelen, a későn szedett gyümölcs pedig puhul.
A birs alanyra oltott körtefa törpe fa marad, de a talajjal szemben igényesebbé válik.

Fajta neve

érési idő

tárolható

nagyság

szín

íz

Clapp kedveltje

Nyári, aug.eleje

1-2 hét

180-220 gr.

barnáspiros

édes-savas zamatos

Vilmos

Őszi, aug. vége

1-4 hét

160-220 gr.

zöldes szalmasárga

édes-savas finom zamatú

Bosc kobak

Téli, szeptember közepe

január-március

180-280 gr.

sárgásbarna

édes-savas; finom zamatú

Packham's Triumph

Téli, október közepe

március - április

nagy
200-270 gr.

sárga

kősejtmentes édes-savas olvadó vaj

Hardenpont vk.

Téli, október közepe

január-március

180-220 gr.

kisárguló zöld

sajátos finom zamatú

Bosc kobak

Termesztési aránya Magyarországon a legnagyobb. Szeptember közepén szedhető tartós tárolásra, amikor elérte a fajtára jellemző minőségi jegyeket. A gyümölcs mérete nagy vagy igen nagy (180-280gr.). A gyümölcs teljes felülete rozsdamázzal fedett. Héja közepes vastagságú, száraz. Kevésbé érzékeny, jól bírja a szállítást, ezért a kereskedők szívesen fogadják. Húsa fehéressárga, olvadó. Fája közepes vagy annál gyengébb növekedési erélyű. Igen ritka koronát nevel. Középkésőn fordul termőre, utána viszont rendszeresen és bőven terem.

Clapp kedveltje

Augusztus első hetében szüretelhető, 1-2 hónapig tárolható. Középnagy gyümölcsének tömege 180-220gr. Szabályos körte alakú. Gyümölcshéja éretten szalmasárga, napos oldalon 40-50%-ban pirossal fedett. Húsa fehér színű, olvadó, bőlevű, illatos. Elsősorban friss fogyasztásra való, de szép fehér húsa miatt feldolgozásra is kiválóan alkalmas. Középkorán fordul termőre. Hazánk szélsőséges téli hőmérséklet ingadozását jól tűri. Termőre fordítását lekötözéssel gyorsítani lehet.

Vilmos

A világon a legelterjedtebb körtefajta. Hazánkban a 'Bosc kobak' után a legnagyobb arányban termesztik. Augusztus második-harmadik dekádjában szedhető. Tárolótól függően 1-3 hónapig is eltartható. Gyümölcse nagy 160-220gr.-os. Gyümölcshéja éretten szép sárga, napos oldalon enyhén pirosas színeződésű, vékony. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savanykás ízű, muskotályos zamatú. Feldolgozás során szép világos marad a gyümölcshús színe. Fája közepes növekedési erélyű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, évente rendszeresen terem. A nagyobb téli lehüléseket károsodás nélkül elviseli.

Pacham's Triumph

Érés: szeptember vége

Nagy, vagy igen nagy gyümölcsű, tömege (200 - 270 g). Színe éretten sárga. Húsa fehér, olvadó vajkörte, a 'Vilmos'-hoz hasonló édes-savas, gyakorlatilag kősektmentes.

Középerős növekedésű, termőkorban ívesen lehajló koronát nevel. Termőre fordulás után rendszeresen és igen bőven terem.

Hardenpont téli vajkörte

Az egész világon ismerik, de aránya a termesztésben Magyarországon a legnagyobb. Tartós tárolásra október elején szedhető, februárig, márciusig tárolható. Gyümölcse nagy 180-220gr.-os széles körte alakú. Húsa fehér, olvadó, bőlevű, magház körűl kövecses. Gyümölcsei sokoldalúan felhasználhatók, decembertől frissen fogyasztható. Középerős növekedésű. Nem túl korán fordul termőre, de rendszeresen és bőven terem.

 

Alma

A legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. 
Értékét növeli, hogy a téli fajták ősztől tavaszig fogyaszthatók.
Az egész országban termeszthető. Tápdús, mély rétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban.

Fajta neve

érési idő

tárolható

nagyság

szín

íz

Éva

Nyári júl.4.hete

-

100-120 g.

mélypiros néha csíkozott

ízletes, édes-savas

Jonagold

Kora téli szept.3.hete

jan.-február

140-200 g.

világos, szép élénkpiros

savanykás-édes fűszeres

Starking NM47

szept.vége

december

220-260 g.

sötétbordó, piros

édeskés, illatos

Golden Li

szept.vége

december

130-140 g.

zöldessárga aranysárga

zamatos édes

Húsvéti rozmaring

október eleje

decembertől júniusig fogyasztható

120-130g.

zöldessárga

enyhén savanykás

Idared

október eleje

március

160-240 g.

fényes, élénkpiros

enyhén savas

Mutsu

október eleje

március-ápr.

180-250 g.

zöld-sárgászöld

savas-édes kell.fűszeres

Granny Smith

október vége

április vége

170-200 g.

zöld

mérsékelten savanykás

 

Idared

Szedés október elejétől végéig. Táplálkozási érettség november-decembertől áprilisig.

Nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres. Közepes növekedésű, termőágai csüngenek.
Porzófái: Jonathan, Golden Delicious, Starking, Maigold

Jonagold

Szedés szeptember végétől október közepéig fogyasztási érettség októbertől novemberig.
Nagy sárga, napos oldalán narancspiros. Lédús, laza húsú, édes-gyengén savanyú, jobb a zamata, mint a 'Delicious' fajtáé, magháza kicsi. Erős növekedésű, széles, jól terem az egy és kétéves hosszú hajtásokon.
Tűzelhalásra nem érzékeny.
Porzófái: Cox Orange, Jonathan, Gloster, Idared

Granny Smith

Október második dekádjának végén éri el optimális szüreti érettségét. Fogyasztási érettsége április végéig tart.
Gyümölcse középnagy vagy nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze mérsékelten savanykás.
Korán termőre fordul és bőtermő.
Szedés október végétől november elejéig. Nagyon régi fajta, csak Európában új. Csak meleg vidékeken érik be. Termése középnagy, fűzöld színű (zöld alma). Lédús, savanykás, üdítő, kemény.
Erős növekedésű. A termés kezdetben rendszeres, bőséges és egészséges.
Porzófái: Cox Orange, Jonathan, Golden Delicious, Starking

Mutsu

('Golden Delicious' * 'Indo', Japánból)

Erős növekedésű. Tavaszig jól tárolható.
Gyümölcse igen nagy.

Porzófái: Cox Orange Renette, Jonathan, Gloster , Golden delicious

Húsvéti rozmaring

Hazai eredetű. Hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy (120-130gr.), kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalon halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Fája erős növekedésű, elöbb feltörő, termőkorban kiszélesedő félgömb alakú koronát nevel. Középkésői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Igénytelen, s a betegségeknek ellenálló, külterjes adottságokra javasolható fajta.

Kajszi

Lombfakadás előtt, kora tavasszal virágzik. Termését a téli és kora tavaszi fagy gyakran megtizedeli.
Védett helyen ritkán károsodik. Talajban nem válogat, de legjobban meszes talajban, meleg fekvésben fejlődik.
A fagyérzékenységen kívül a gutaütésre is hajlamos. A fertőzés megelőzése érdekében koronáját ne sokat metszegessük.

Fajta neve

érési idő

hússzín, állomány

nagyság

megjegyzés

íz

Ceglédi óriás

július eleje

narancssárga, lédús, puha

igen nagy 50-80gr.

friss fogyasztás

édes-savas, aromás

Gönci magyar

július közepe

aranysárga, kemény

középnagy 40-55gr.

legkiválóbb ízű, zamatú, minden célra kiválló

édes-savas, zamatos

Bergeron

július közepe

narancssárga, rostos, szilárd

középnagy 40-55gr.

fagytűrése kiválló

édes-savas, harmónikus, kiválló

Pannónia

július közepe-vége

narancssárga, rostos, kemény

középnagy 40-55gr.

minden célra megfelelő

édes-savas, zamatos

 

Magyar kajszi

Július közepén érik. Gyümölcse minden irányú felhasználásra alkalmas.
Közepes méretű (45gr.) gyümölcse gömbölyded, oldalról kissé lapított.
Héja narancssárga, a napos oldalon kárminpiros fedőszínnel mosott. 
Húsa narancssárga, lédús, igen finom.
Koronája közepes méretű. Korán termőre fordul, jó termőképességű.
A téli és tavaszi lehűlésekre érzékeny, a sarka vírus fertőzésre és rákosodásra közepesen fogékony. A moníliás hajtáshervadásra és a gnomiás levélfoltosságra kevésbé érzékeny.
Csak szelektált klónok szaporíthatók. A 'Gönci magyar kajszi' gyengébb növekedésű, valamivel nagyobb gyümölcsű mint a 'Magyar kajszi'.
Mindkét klón hasonló arányban található a termesztésben.

Bergeron

12 nappal a 'Magyar kajszi' után érik. Friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Gyümölcse valamivel kisebb mint a 'Magyar kajszi' -é, kissé megnyúlt gömb alakú. Héja narancssárga a napos oldalon élénkpiros. Húsa narancssárga, kemény, kiváló ízű. Feltörő növekedésű, közepesen sűrű koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A téli lehűléseket kiválóan tűri. Kései érése, termésbiztonsága és kedvező gyümölcstulajdonságai miatt telepítésre javasolt.

Pannónia

4-7 nappal a 'Magyar kajszi'-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. 
Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki.
Húsa narancssárga, savasabb mint a 'Magyar kajszi', ízletes.
Kis méretű szétterülő koronát nevel.
Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem.
Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják.
Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas

Ceglédi óriás

Mérete nagy, a hagyomáyos technológiával nevelve 50-70 gr. Megfelelő vízellátás, metszés esetén az átlagtömeg a 90-120 gr-ot is elérheti.
Alakja megnyúlt, oldalról lapított. Héja világos narancssárga, a napos oldalon pirossal fedett. Húsa narancssárga, lédús, ízletes. Magja édes.
Közepes növekedési erélyű.
Önmeddő, jól termékenyítik a 'Magyar kajszi' klónok a 'Ceglédi bíborkajszi'.
Virágrügyei a 'Magyar kajszi'-nál ellenállóbbak, a téli lehűlésekre közepesen érzékenyek.
Igen nagy méretű, piacos gyümölcse alapján jól társított ültetvényekbe telepítésre javasolt.

Ceglédi bíborkajszi

Érési idő: július közepe
Az egész országban elterjedt fajta.
Gyümölcse nagy, megnyúlt, narancssárga színű 50-60 g. tömegű.
Húsa narancssárga, rostos, bőlevű, ízletes.
Erős növekedésű, nagyméretű koronát nevel.
Öntermékeny

Őszibarack

Napos, meleg fekvésben, tápdús, meszes talajon fejlődik legjobban.
Minden évben rendszeres metszést igényel. Termését az egyéves vesszőkön hozza a termőcsokrok kivételével. 
Megkülönböztetünk magvaváló és magvatartó gyümölcsűeket. Érési időszaka a fajtától függően júniustól szeptemberig tart.
 

Fajta neve

érési idő

hússzín,

héjszín

nagyság

megjegyzés

minőség

Springtime

június második fele

fehér

zöldesfehér, kárminpiros fedőszínnel

70-80g.

korai

Mariska

július közepe

fehér

sárgásfehér, élénkpirossal csíkozott

középnagy
70-120

félig magvaváló

Redhaven

augusztus eleje

sárga

aranysárga, sötét bordópiros mosott

nagy 
100-160gr.

friss fogyasztás, konzerv, igen bőtermő

kiváló

Ford

augusztus eleje

fehér

zöldesfehér, piros mosottság

nagy
80-160gr.

friss fogyasztás, konzerv

Champion

Incrochio Pieri

augusztus közepe

fehér

fehéreszöld, bordó mosottság

nagy, igen nagy
150-250gr.

magvaváló, bőtermő

kíváló

Suncrest

augusztus vége

sárga

aranysárga, sötétbordó

igen nagy
140-240gr.

magvaváló, igen bőtermő

igen jó

Elberta

szeptember első fele

sárga

zöldesfehér, sötétpiros mosottság

középnagy 
80-150gr.

magvaváló, bőtermő

Flavortop
(
nektarin)

augusztus közepe

sárga

sötétbordó, pirossal mosott, fehér parapontos

nagy
130-180gr.

megvaváló

kív

 

 

Springtime

Június második felében érik. Gyümölcse kicsi, 60 -80 gr, 50 mm alatti átmérőjű.

Húsa fehér, közepesen szilárd, bőlevű, közepes ízű. Felülete gyengén molyhos.

Mariska

Korai érésű, július 2-3.dekádjában érik. Gyümölcse középnagy, 80gr tömegű. 50-60 mm átmérőjű, enyhén lapított gömb alakú. Felülete sárgászöld, a piros fedőszín csíkozottan jelenik meg. Húsa fehér, bőlevű, éretten félig magvaváló, jellegzetes zamatú, jó ízű.

Redhaven

Július végén - augusztus elején érik. Gyümölcse nagy, 130 gr tömegű, 60 mm feletti átmérőjű, oldalról lapított, kissé asszimetrikus gömb alakú. Héja közepesen molyhos, alapszíne sárga, a felület 60-70%-án csíkozott, mosott, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa élénksárga, a mag körül vörös, közepesen szilárd, magvaváló.

Ford

Középérésű fajta, érési ideje augusztus első - második dekádja. A középnagy, 100 gr tömegű, erősen molyhos gyümölcsök színe zöldessárga, piros mosottsággal. Húsa zöldesfehér, félig magvaváló. Íze kellemes.

Champion

Augusztus 2-3.dekádjában - középidőben- érik. Nagy, átlagosan 140 gr tömegű, 60 mm feletti átmérőjű gyümölcse gömb alakú. Alapszíne sárgásfehér, kis részén világospirossal mosott. Héja durván molyhos. Húsa közepesen kemény, zöldesfehér, a mag körül kissé pirossas. Magvaváló, bőlevű, kitűnő ízű.

 

 

forrás:

http://faiskola-csorna.uw.hu

fel az oldal tetejére

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.